لائل برینارد، نایب رئیس فدرال رزرو در کنفرانس بانک انگلستان، لندن:
تبلیغات معرفی رمزارزها به گونه ای بود که گویا تمام مشکلات سیستم مالی سنتی را رفع کرده باشد، اما نوسانات اخیر، این سیستم مالی را همچون سیستم های مالی سنتی در معرض آسیب های جدی مشابه قرار داد. مانند: (اهرم، تسویه حساب. ، عدم شفافیت واقع و سررسید و تحول نقدینگی)
فناوری جدید اغلب نوید افزایش رقابت در سیستم مالی، کاهش هزینههای مبادله و به حداقل رساندن مدت زمان تسویه حساب را با هدایت سرمایه به راه های جدید و سازنده را میدهد. در اوایل این امر، محصولات و پلتفرمهای جدید، مملو از خطراتی از جمله تقلب و دستکاری هستند، و تشخیص بین تبلیغات و ارزش بسیار مهم و گاهی دشوار است. اگر بخواهیم از چرخههای نوآوری گذشته برای استفاده حداکثری از ویژگی های سیستم مالی جدید مانند دفترکل توزیعشده، قراردادهای هوشمند و قابلیت برنامهریزی به عنوان راهنمای بهره مند شویم، لازم است ریسکهای اساسی که همه اشکال مالی را تهدید میکند بررسی کرده و پتانسیل را برای ایجاد رقابت، کارایی و سرعت سیستم جدید را بسنجیم. این خطرات شامل به اتمام رسیدن،توکن سوزی، کاهش اهرم، اتصال زنجیره ای داده و امکان سرایت ویروس، کلاهبرداری، دستکاری و فرار سرمایه است. در گذشته نه چندان دور، محافظت سازمان های تنظیم کننده، شامل نظارت و قانون گذاری برای سرمایه گذاران و توسعه دهندگان به هدف ایجاد زیرساخت های مالی درون سازمانی و انعطافپذیر بود. عملیات نظارتی این چنینی به بانکها، ارائهدهندگان پرداختها و شرکتهای فناوری مالی (فینتک) کمک کرد تا تجربه خدمات بهتری برای مشتری ایجاد کنند، تسویه حساب ها را با سرعت بالاتری انجام دهند؛ به طور کلی، این قوانین با کاهش هزینه ها، بخش اعظمی از سود دریافتی را به ویژگی های سفارشی سازی خدمات سازمان مرتبط کرد.
با وجود ضررهای وسیع سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال در روزهایی اخیر، به نظر نمی رسد که سیستم مالی کریپتو آنقدر بزرگ یا مربوط به سیستم مالی سنتی باشد که خطری سیستماتیک ایجاد کند. بنابراین اکنون زمان خوبی برای بررسی موشکافانه ریسکهای مشابه با سیستم مالی سنتی است؛ ببینیم تحت نظارت و افشای احتمالی هستند؟ این کار به سرمایهگذاران کمک می کند که بین نوآوری واقعی و جذابیت های فریبنده کاذب بازده ، که ریسک های سرمایه را تا حد قابل توجهی کاهش می دهد، تمایز قائل شوند. زمان مناسبی است تا مشخص شود کدام فعالیتهای کریپتو به نهادهای نظارتی ارجاع شوند و تحت چه محدودیتهایی مجاز خواهند بود تا سرریزهای خود را به سیستم مالی اصلی مهار نمایند.
چندین بینش مهم از آشفتگی های اخیر در اکوسیستم اقتصادی کریپتو به چشم آمد:
اول، نوسانات در بازارهای مالی اطلاعات مهمی در مورد عملکرد کریپتو به عنوان یک طبقه دارایی ارائه کرده است. قبلاً مشخص بود که داراییهای رمزنگاری نوسان دارند، و ما همچنان شاهد نوسانات شدید در ارزش داراییهای رمزنگاری هستیم. قیمت بیت کوین تا ۷۵ درصد از بالاترین رکورد خود در ۷ ماه گذشته کاهش یافته است و در سه ماه آوریل تا ژوئن تقریباً با ۶۰ درصد کاهش روبرو شد. بسیاری دیگر از دارایی های رمزنگاری برجسته افت حتی شدیدتری را در مدت مشابه تجربه کرده اند. برخلاف ادعاها مبنی بر اینکه داراییهای رمزنگاری پوششی در برابر تورم یا یک طبقه دارایی نامرتبط هستند، ارزش داراییهای رمزنگاری به شدت کاهش یافت و ثابت کرد که همبستگی بالایی با سهام پرریسکتر و به طور کلی با ریسکپذیری دارد.
دوم، سقوط Terra به ما یادآوری میکند که داراییای که ادعا میکند ارزش ثابتی نسبت به ارز فیات حفظ میکند چقدر سریع میتواند در معرض خطر قرار گیرند. فروپاشی Terra و شکست های قبلی چندین استیبل کوین الگوریتمی بدون پشتوانه دیگر یادآور اشتباهات کلاسیک در طول تاریخ است. فناوری جدید و مهندسی مالی به خودی خود نمی توانند دارایی های پرخطر را به دارایی های ایمن تبدیل کنند.
ثالثاً، پلتفرمهای کریپتو در برابر اهرمزدایی، فروش های حراجی و حملات سرایت هک آسیبپذیر هستند؛ -خطراتی که در امور مالی سنتی به خوبی شناخته شدهاند- برخی از سرمایه گذاران خرد حساب های خود را مسدود کرده و متحمل ضررهای زیادی شده اند. بازیکنان بزرگ ارزهای دیجیتال که از اهرمهای مالی برای افزایش بازده استفاده میکنند، برای کسب درآمد از داراییهای خود تلاش میکنند، توانایی پیش بینی حاشیه را از دست داده و با ورشکستگی احتمالی مواجه میشوند. با تشدید ناراحتی سرمایه گذاران، مشخص می شود که اکوسیستم کریپتو به شدت به هم مرتبط است، زیرا بسیاری از معامله گران کوچکتر، وام دهندگان، و پروتکل های DeFi (مالی غیرمتمرکز) با قرار گرفتن در معرض همچین موقعیتی، این بازیگران بزرگ را متمرکز کرده اند.
در نهایت، ما دیدیم که چگونه وام های غیرمتمرکز، که متکی بر وثیقه های بیش از حد برای جایگزینی واسطه گری است، می تواند به عنوان یک عامل استرس زا عمل کند. آشفتگیها و زیانهای اخیر در میان سرمایهگذاران خرد در کریپتو، نیاز فوری به اطمینان از انطباق با مقررات موجود و پر کردن شکافهایی را که ممکن است نیاز به تنظیم مقررات یا اجرا داشته باشد را برجسته میکند – به عنوان مثال، برای پروتکلها و پلتفرمهای غیرمتمرکز. همانطور که در نظر می گیریم که چگونه به خطرات بالقوه ثبات مالی آینده سیستم مالی در حال تکامل کریپتو رسیدگی کنیم، مهم است که با پایه های نظارتی قوی شروع کنیم. یک چارچوب احتیاط خوب کلان، بر اساس یک پایه محکم از مقررات احتیاطی خرد بنا شده است. اگر اطمینان حاصل کنیم که محیط نظارتی سیستم مالی کریپتو را در بر می گیرد، این عمل منعکس کننده اصل ریسک، افشای یکسان و نتایج نظارتی یکسان شده و در نهایت انعطاف پذیری مالی آینده را به شدت افزایش خواهد یافت. گسترش محیط و اعمال نتایج نظارتی مشابه و شفافیت مشابه به ریسکهای مشابه، تنظیمکنندهها را قادر میسازد تا به طور موثرتری به ریسکهای موجود در بازارهای کریپتو و خطرات احتمالی ناشی از بازارهای کریپتو برای سیستم مالی گستردهتر رسیدگی کنند. عملیات نظارتی برای ایمنی و سلامت، یکپارچگی بازار، و حمایت از سرمایهگذار و مصرفکننده این اطمینان را ایجاد می کند که محصولات، پلتفرمها و فعالیتهای مالی دیجیتال جدید مبتنی بر ارزش اقتصادی واقعی هستند و نه بر اساس فرار قانونی! که در نهایت سرمایهگذاران را بیش از آنچه ممکن است درک کنند، در معرض دید قرار میدهد.
با توجه به گستره فرامرزی پلتفرمها، مبادلات و فعالیتهای ارزهای دیجیتال، مهم است که تنظیمکنندهها در داخل و سطح بینالملل برای حفظ یک سیستم مالی پایدار و همینطور به منظور مقابله با فرار قانونی با یکدیگر همکاری کنند. اصل همان ریسک-همان-قانونی-نتیجه کار هیئت ثبات مالی را در مورد استیبل کوین ها، دارایی های رمزنگاری شده و DeFi هدایت می کند.
در اجرای اصل همان ریسک-همان-قانونی-نتیجه، باید با اطمینان از وجود حمایت های اساسی برای مصرف کنندگان و سرمایه گذاران شروع کنیم. کاربران خرد باید در برابر استثمار، تضاد منافع فاش نشده، و دستکاری بازار -خطراتی که بهویژه در برابر آنها آسیبپذیر هستند- محافظت شوند.
دوم، از آنجایی که پلتفرمهای معاملاتی نقش مهمی در بازارهای داراییهای رمزنگاری دارند، رسیدگی به عدم انطباق و هرگونه شکافی که ممکن است وجود داشته باشد، مهم است. ما شاهد بودهایم که پلتفرمهای تجارت رمزنگاری و شرکتهای وامدهی رمزنگاری نه تنها در فعالیتهایی مشابه فعالیتهای مالی سنتی بدون رعایت مقررات قابل مقایسه شرکت میکنند، بلکه فعالیتهایی را که باید در بازارهای مالی سنتی جدا شوند، ترکیب میکنند. به عنوان مثال، برخی از پلتفرمها زیرساختهای بازار و تسهیل مشتری را با مشاغل ریسکپذیر مانند ایجاد دارایی، تجارت اختصاصی، سرمایهگذاری ریسکی و وامدهی ترکیب میکنند.
سوم، همه موسسات مالی، چه در امور مالی سنتی و چه در امور مالی ارز دیجیتال، باید از قوانین طراحی شده برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم و حمایت از تحریم های اقتصادی پیروی کنند. پلتفرم ها و مبادلات باید به گونه ای طراحی شوند که انطباق با این قوانین را تسهیل و حمایت کنند. مبادله بدون مجوز دارایی ها و ابزارهایی که منبع وجوه را مبهم می کند، نه تنها فرار را تسهیل می کند، بلکه خطر سرقت، هک و حملات باج خواهی را افزایش می دهد. این ریسکها، بهویژه در مبادلات غیرمتمرکز برای اجتناب از واسطهگری، با مسئولیت شناسایی مشتری طراحی شدهاند و ممکن است نیاز به تطبیقهایی برای اطمینان از بیشتر از اساسیترین لایه داشته باشند.
در نهایت، پرداختن به شکافهای نظارتی و تطبیق رویکردهای موجود با فناوریهای جدید مهم است. در حالی که چارچوبهای نظارتی به وضوح برای فعالیتهای DeFi کمتر از فعالیتهای رمزنگاری متمرکز و امور مالی سنتی اعمال میشوند، پروتکلهای DeFi ممکن است چالشهای جدیدی را ارائه دهند که ممکن است نیاز به تطبیق رویکردهای موجود داشته باشد.
دو حوزه خاص وجود دارد که به دلیل افزایش خطرات ناشی از سرریزها به سیستم مالی اصلی، شایسته توجه بیشتر است:
مشارکت بانک در بحران فعالیت های کرپتو و استیبل کوین ها:
تا به امروز، کریپتو به اندازه کافی با سیستم مالی اصلی مرتبط نشده بود تا ریسک سیستماتیک ایجاد کند. اما این احتمال وجود دارد که تنظیمکنندهها با درخواستهایی از بانک ها برای ایفای نقش نظارتی در این بازارها مواجه شوند.
تنظیمکنندههای بانک باید ملاحظات رقابتی را در ارزیابی مشارکت بانک در فعالیتهای رمزنگاری، از نگهداری تا صدور و تسهیل مشتری، بسنجند. مشارکت بانک، رابطی را فراهم می کند که در آن رگولاتورها دارای خطوط دید بسیطی هستند و می توانند در محافظت قوی از این سیستم کمک کنند. به طور مشابه، قانونگذاران به سمت رویکردهایی کشیده میشوند که به طور موثر واسطههای رمزنگاری را که شبیه سازمانهای پیچیده بانکی هستند، تحت مقررات بانکمانند قرار میدهند. اما آوردن خطرات از ارزهای دیجیتال به قلب سیستم مالی بدون نردههای محافظ مناسب میتواند پتانسیل سرریزها را افزایش دهد و پیامدهای نامشخصی برای ثبات سیستم داشته باشد. مشارکت بانکها با نوآوریهای سودمند و ارتقای قابلیتهای مالی دیجیتال بسیار مهم است، اما تا زمانی که یک چارچوب قانونی قوی برای تامین مالی رمزنگاری وجود نداشته باشد، مشارکت بانکها ممکن است اکوسیستمی پرخطرتر و کمتر سازگار را تقویت کند.
ارزهای دیجیتال خصوصی و ارزهای دیجیتال بانک مرکزی:
استیبل کوین ها ناحیه دومی را نشان می دهند که خطر سرریز آن افزایش یافته است. در حال حاضر، استیبل کوین ها به عنوان دارایی بومی دیجیتالی قرار می گیرند که از سیستم مالی کریپتو به فیات پل می زند. این نقش مهم است زیرا ارز فیات به عنوان واحد حساب برای سیستم مالی کریپتو ارجاع داده می شود. استیبل کوین ها در حال حاضر دارایی تسویه حساب انتخابی در پلتفرم های کریپتو هستند و اغلب به عنوان وثیقه برای فعالیت های وام دهی و امور تجاری عمل می کنند. همانطور که با خروجی های بزرگ اخیر از بزرگترین استیبل کوین مشخص شده است، استیبل کوین های متصل به ارز فیات به شدت در برابر اجرا آسیب پذیر هستند. به این دلایل، ضروری است که استیبل کوینهایی که ادعا میکنند در صورت تقاضا با واحد پول فیات قابل بازخرید هستند، می بایست مشمول انواع مقررات احتیاطی باشند که ریسک اجراها و آسیبپذیریهای سیستم پرداخت را که چنین پولهای خصوصی در طول تاریخ به نمایش گذاشتهاند، محدود کند.
استیبل کوینهایی که به خوبی تنظیم شدهاند ممکن است رقابت بیشتری را برای پرداختها ایجاد کنند، اما خطرات دیگری را به همراه دارند؛ مثل خطر تکه تکه شدن شبکه های استیبل کوین؛ همینطور خطر ظهور یک استیبل کوین غالب؛ در واقع، بازار در حال حاضر به شدت در میان سه استیبل کوین غالب متمرکز شده است و در آینده خطر تمرکز بیشتری دارد. سه استیبل کوین برتر تقریبا 90 درصد از تراکنش ها را به خود اختصاص می دهند و دو مورد برتر از این میان 80 درصد از ارزش بازار را تشکیل می دهند.
با توجه به نقش اساسی ارز فیات، در آینده، پول دیجیتال بومی بانک مرکزی، مزیت مالی برای شکل امنی از پول خواهد بود . شکل بومی و امن پول دیجیتال بانک مرکزی میتواند با ارائه لایه تسویه حساب مطمئن در سیستم مالی آینده، ثبات را افزایش دهد. برای مثال، یک لایه تسویه حساب با پول بومی دیجیتال بانک مرکزی میتواند تعامل بین استیبل کوینهای غالب را تسهیل کند. همینطور امکان استفاده آسان و ارائه محصولات مالی غیرمتمرکز، سفارشی سازی و اتوماسیون در بخش خصوصی را فراهم می کند. این توسعه یک تکامل طبیعی از ایجاد ارتباط بین بخشهای دولتی و خصوصی در پرداختها خواهد بود و اعتماد عمومی قوی به بازخرید یک به یک پول بانکهای تجاری و استیبل کوینها برای پول بانک مرکزی امن را تضمین میکند.
مدیریت ریسک و انطباق
کریپتو و فینتک رقابت را معرفی کردهاند و تمرکز خود را بر این موضوع گذاشتهاند که چگونه نوآوری میتواند به افزایش مشارکت و رفع سایر مشکلات آزاردهنده در امور مالی امروز کمک کند. پرداختهای آهسته و پرهزینه بهویژه بر خانوارهای کمدرآمد با جریانهای نقدی نامطمئن که به حوالهها متکی هستند یا صورتحسابهایی را که منتظر چکها هستند، تأثیر میگذارد. بسیاری از افراد سخت کوش نمی توانند برای راه اندازی کسب و کار یا پاسخگویی به شرایط اضطراری اعتبار کسب کنند.
در حالی که نوآوری و رقابت می توانند هزینه ها را در امور مالی کاهش دهند، برخی از هزینه ها برای ایمن نگه داشتن سیستم ضروری است. واسطه ها در ازای ارائه ایمن خدمات مهم درآمد کسب می کنند. کسی باید هزینههای ارزیابی ریسک، حفظ منابع برای حمایت از سرمایه هنگام خطر، پیروی از قوانینی که از جرم و جنایت و تروریسم جلوگیری میکند، و خدمات رسانی به مشتریان را به طور منصفانه و بدون بهرهبرداری متحمل شود. در اکوسیستم کریپتوکارنسی فعلی، اغلب هیچ کس این هزینه ها را متحمل نمی شود. بنابراین وقتی یک سرویس ارزانتر یا کارآمدتر به نظر میرسد، مهم است که بدانیم آیا این مزیت به دلیل نوآوری واقعی است یا عدم انطباق با مقررات.
بنابراین با تکامل این فعالیتها، باید در نظر داشت که آیا راههای جدیدی برای دستیابی به اهداف نظارتی در زمینه فناوری جدید وجود دارد یا خیر.
دفتر کل توزیع شده، قراردادهای هوشمند، و هویت دیجیتال
ممکن است به اشکال جدیدی از مدیریت ریسک اجازه تغییر سبک توزیع هزینه ها را بدهد. شاید در یک سیستم مالی غیرمتمرکزتر، بتوان رویکردهای جدیدی طراحی کرد تا توسعه دهندگان پروتکل و اعتبار سنجی تراکنش ها را برای اطمینان از ایمن و سازگار بودن محصولات مالی پاسخگو کند.
نتیجه
نوآوری این پتانسیل را دارد که خدمات مالی را سریعتر، ارزانتر و فراگیرتر کند و این کار را به روشهایی انجام دهد که بومیِ اکوسیستم دیجیتال است. توانمندسازی نوآوری مسئولانه برای شکوفایی مستلزم آن است که محیط نظارتی سیستم مالی کریپتو را بر اساس اصل ریسک مشابه، مانند نتیجه نظارتی در بر گیرد و خطرات جدید مرتبط با فناوری های جدید به طور مناسب مورد توجه قرار گیرد. مهم است که پایه های تنظیم صحیح سیستم مالی کریپتو در حال حاضر قبل از اینکه اکوسیستم کریپتو آنقدر بزرگ یا به هم مرتبط شود ایجاد شود که ممکن است برای ثبات سیستم مالی گسترده تر خطراتی ایجاد کند.